Το Ελαιόλαδο

Η ελιά και ο καρπός της «ζουν» στην περιοχή της Μεσογείου εδώ και χιλιάδες χρόνια και αποτελούν ένα πολύτιμο δώρο της φύσης, μια ζωντανή κληρονομιά, η οποία είναι συνδεδεμένη με πολλούς τομείς της ζωής μας.


Ιστορικά

Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει. Το δέντρο της ελιάς συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία μας. Η συμβολή του στην εξέλιξη της οικονομίας και του πολιτισμού μας γενικότερα είναι καταλυτική. Υπήρξε ιερό δέντρο και λατρευτικό σύμβολο των αρχαίων Ελλήνων και του Χριστιανισμού. Στην αρχαία Ελλάδα η ελιά συμβόλιζε τα ολυμπιακά ιδεώδη, την Ειρήνη, τη Σοφία και τη Νίκη. Γι’ αυτό και ο «κότινος», ένα στεφάνι πλεγμένο από κλαδί ελιάς, αποτελούσε το μοναδικό βραβείο που έπαιρναν οι Ολυμπιονίκες. Επίσης, η ελιά ήταν το ιερό δέντρο της πόλης της Αθήνας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αθηνά πρόσφερε την ελιά, σύμβολο γονιμότητας, σαν δώρο στους Αθηναίους, για να κερδίσει την εύνοιά τους στον ανταγωνισμό της με το θεό Ποσειδώνα, για το ποιος θα έδινε το όνομά του στην πόλη.

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, πίστευε ότι το ελαιόλαδο έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Μάλιστα, το χαρακτήριζε ως την «ιδανική θεραπεία». Το ελαιόλαδο χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες για την επούλωση πληγών, τη θεραπεία της αϋπνίας, της ναυτίας, της χολέρας, αλλά και την ενυδάτωση του δέρματος. Σήμερα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, των εσωτερικών οργάνων και της καρδιάς, σε αντίθεση με τα βλαβερά ζωικά λίπη, που ευθύνονται για τη συγκέντρωση λίπους στην καρδιά και οδηγούν στο έμφραγμα.

Έθιμα

Σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου συναντάται το έθιμο οι άνθρωποι να χύνουν λάδι στο έδαφος, προκειμένου να έχουν καλή σοδειά ή, αντίστοιχα, ως ευχαριστία για την καλή σοδειά που είχαν. Επίσης, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συνηθίζεται να φυτεύεται μια ελιά, κάθε φορά που γεννιέται ένα παιδί. Η ελιά και το παιδί μεγαλώνουν μαζί. Σε έξι χρόνια, όταν το παιδί ξεκινήσει το σχολείο, η ελιά θα αρχίσει να καρποφορεί. Το δέντρο θα μεγαλώσει με την οικογένεια, θα επιζήσει και θα βρίσκεται εκεί πολλές γενιές αργότερα, για να θυμίζει τη συνέχιση και την εξέλιξη της ζωής.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της εμφάνισης των σύγχρονων παθήσεων που προκαλούνται από την κακή διατροφή και το στρες. Ιδίως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες δρουν ως ασπίδες προστασίας του οργανισμού από διάφορες παθήσεις.  Υιοθετώντας το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, στο πλαίσιο της οποίας το ελαιόλαδο έχει πρωταρχική θέση, μειώνουμε τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων. Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στο σεβασμό του εδάφους και της βιοποικιλότητας, στη διατήρηση και την ανάπτυξη παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη γεωργία και την αλιεία σε περιοχές της Μεσογείου και ιδιαίτερα στον τρόπο κατανάλωσης των τροφίμων. Σήμερα, χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες, το ελαιόλαδο κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στις διεθνείς αγορές, εκτός των ορίων των μεσογειακών χωρών.