Συνταγές

Διαβάστε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές & απολαύστε το εξαιρετικό ελαιόλαδο Αχαΐας Λάδι Δύμης σε διάφορες μορφές για μοναδικές γευστικές απολαύσεις.


Κρητικός ντάκος

Υλικά για τον αυθεντικό ντάκο
1 διπλός ντάκος κρίθινος
2 - 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
3 - 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
2 κουτ. σουπ. τριμμένη φέτα ή ξινομυζήθρα
1/2 κουτ. γλυκ. ρίγανη
αλάτι
προαιρετικά ελιές και κάπαρη

Εκτέλεση
Βρέχετε τον ντάκο ελαφρά με λίγο νερό. Ψιλοκόβετε την ντομάτα ή την περνάτε στον τρίφτη. Ραντίζετε τον ντάκο με το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Βάζετε από πάνω την ντομάτα αφήνοντας στο κέντρο ένα κενό, για να βάλετε τη φέτα ή τη μυζήθρα. Πασπαλίζετε με το αλάτι και τη ρίγανη. Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε. Ο ντάκος μπορεί να χρησιμεύσει ως κυρίως πιάτο. Έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά ενός πλήρους γεύματος και δεν χρειάζεται συμπληρωματικό φαγητό. Ακόμη και ένα ποτήρι λευκό κρασί αντέχει ο κρητικός ντάκος.

​Αυγά με ντομάτα

Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε μια-δυο μεγάλες ώριμες ντομάτες. Τις αλατίζετε και τις σιγοβράζετε για 6-7 λεπτά, ώσπου να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτετε έξι κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, χτυπάτε 4 αυγά και τα ρίχνετε στο τηγάνι.

Πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι και τα σιγοψήνετε για λίγα λεπτά, περιχύνοντάς τα κάθε τόσο με τη σάλτσα. 
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγη φέτα τριμμένη. ​Τα σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα και το λάδι τους.

​Ψάρι ψητό με σάλτσα
ντομάτας και ελαιολάδου

Πλένετε, αλατίζετε και ψήνετε 4-5 φέτες ψαριού -κατά προτίμηση συναγρίδα ή σφυρίδα- στην ψηστιέρα ή στο γκριλ.

​Αναμειγνύετε σ’ ένα μπολ δύο μέτριες ψιλοκομμένες ντομάτες, ένα φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το χυμό μισού λεμονιού, μία κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

​Περιχύνετε το ψάρι με τη σάλτσα ντομάτας και ελαιολάδου και το σερβίρετε ζεστό.

Τηγανητές πατάτες της γιαγιάς

Καθαρίζετε και κόβετε δυο μεγάλες πατάτες σε χοντρά κομμάτια, τις αλατίζετε και τις περιχύνετε με το χυμό μισού λεμονιού. Στη συνέχεια, τις σκεπάζετε και τις αφήνετε για περίπου τρία τέταρτα. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε 2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο.

​Ρίχνετε τις πατάτες στο καυτό ελαιόλαδο και τις αφήνετε να τηγανιστούν με ανοικτό καπάκι, μέχρι να ροδίσουν. ​Τις βγάζετε με την τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσουν τελείως. Τρώγονται ζεστές.